Att träna din hund är viktigt

Oavsett vilken hundras du har så är träning för hunden väldigt viktigt. Det varierar såklart med vilken typ av träning din hund behöver. Vissa behöver bara vanlig motion i form av långa promenader eller springturer medan andra hundar mår bra av att göra agility eller lydnadsträning exempelvis.

Såklart bör du också träna din hund på vanliga vardagskommandon som sitt, still och var så god ect, det är inte bara träning som agility som det handlar om när vi pratar om hundträning.

Det viktigaste att tänka på inför varje träningsmoment oavsett om det är vanlig vardagslydnad eller svårare träning så är det att belöna det önskade beteendet med godis. Om beteendet är oönskat är det bästa att ignorera det, hunden vill ha din uppmärksamhet och ger du det när den gör fel kan den tro att den gjort rätt.

Om du vill träna din hund mer avancerat kan du göra det genom lydnadskurser, agility ect . Det finns många olika kurser att gå på olika nivåer. Dessa anordnas oftast av hundklubbar men det finns också utbildade privatpersoner som kan hålla i sådana träningar.

Agility är en form av tävling du tränar din hund till. Här ska hunden ta sig igenom en hinderbana med olika hinder och på så kortast tid som möjligt. Den brukar alltid vara med vid hundutställningar. Agility funkar bäst att träna med din hund om ni har tränat mycket tidigare och har en bra samarbetsförmåga. Det går att arbeta sig fram för att kunna träna agility men se till att börja träna din hund tidigt.

Att gå lydnadsträning som tävling innebär att hunden ska lära sig att utföra flera moment både nära sin ägare men också längre ifrån. Det kan vara att hoppa över hinder eller hämta något både med koppel och utan. Viktigt att tänka på att det är skillnad mellan vardagslydnad samt tävlingslydnad.