Hundklubbar nära dig

När man funderar på att skaffa hund eller precis har gjort det kan det vara bra att känna till vilka hundklubbar eller hundorganisationer som finns tillgängliga på lokal nivå för dig och din hund. SKK, Svenska Kennelklubben har lokalklubbar i varje län, och de erbjuder teoretiska kurser om det mesta inom hundvärlden: utställningar, utställningsträning, uppfödarutbildningar och mycket mer. För att hitta sin lokala kennelklubb är det bara att gå till SKK och titta efter.

När det gäller att träna och tävla med hunden i något annat än utställning så är det Svenska Brukshundklubben, SBK, man ska vända sig till. De finns också på lokal nivå, så gott som en i varje kommun. De har sitt ursprung i att producera duktiga hundar och hundförare till försvarsmakten och är en del av frivilligförsvaret. Nu behöver man så klart inte klä sig i uniform och bli militär, utan idag kan man utöva så gott som vilken hundsport man vill genom brukshundsklubbarna. Det kan vara spår, sök, lydnad, rallylydnad, agility, viltspår, freestyle, skydd, IPO och nosework eller specialsök bara för att nämna några.

Sveriges Hundungdom är Svenska Kennelklubbens ungdomsförbund och de sysslar väldigt mycket med agility och utställningar. En gren inom utställning heter juniorhandling, och där är det den som visar hunden som blir bedömd, inte hunden själv som det är på vanlig utställning. Detta är för att lära upp morgondagens experthandlers.

Är man intresserad av dragsport med sin hund finns det klubbar för det också runt om i landet. De är inte lika tätt förekommande som de ovan nämnda dock. Dragsporten har ökat det senaste decenniet och innefattar drag med transportmedel så som cykel, släde och skidor. Ofta har man polarhundar till detta. Drag kan också vara dragweight och dess tävlingsform weightpull. När det gäller dragweight tränar man hunden att dra saker efter sig som kedjor eller däck och weightpull är när hunden ska dra en vagn med en viss tyngd en bestämd sträcka.