Populära rasen Collie

Collien är en mycket populär och uppskattad hund. Som familjehund är den perfekt då den är mycket lugn, självsäker och lekfull. Den finns både som strävhårig och långhårig variant.

Historik

Det är egentligen inte helt känt varifrån Collien kom, men den anses vara skotsk. Men de dyker upp så tidigt som i romarnas historier om invasionerna av de brittiska öarna som vallhundar av stora fårhjordar. Collien kan antas inte ha så känt ursprung då den inte var intressant för rasavel förr eftersom det var överklassen som gjorde detta där enbart jakt och lyxhundar ansågs viktiga. De vallande fårhundarna, som collien, var så vanliga att de inte var intressanta. Rasen ställdes dock ut för första gången 1861 i Birminghamn. Den fina vallhunden blev med en gång populär och många fick snabbt collie-febern som det kallades, när sedan den engelska drottning Victoria startade uppfödning av rasen.

Utseende

Den långhåriga och den korthåriga collien skiljer sig i princip bara genom pälslängden. Den korthåriga har dock något större öron. Båda varianterna har tre olika färger; sobel med vita tecken, trefärgad och blue merle. Det är en mycket vacker ras med värdighet och fysisk harmoni. Collien har en stark kropp och är smidig och rörlighet då det är en typisk vallhund. Hanarna kan få en mankhöjd på upp till 61 cm och tikarna upp till 56 cm.

Personlighet

Collien är överlag en snäll hundras som är arbetsvillig, lyhörd och lättlärd. Den ska inte vara nervös eller aggressiv men kan ändå vara mycket rädd. Det finns ingen stor jaktinstinkt i rasen och den har lätt för att umgås med andra djur. Eftersom collien är en brukshund måste föräldrarna genomgå mentalbeskrivning före parning för att se om hunden är tuff eller mer rädd av sig.

Hälsa

Collien är en frisk ras men det förekommer så kallad Collie eye anomaly som är ett samlingsnamn för ärftliga och medfödda defekter i näthinnan hos Collie. Rasen kan också få problem med höftleden.