Saker att tänka på innan du köper hund

En hund är det många som någon gång i livet vill skaffa sig. Det är ett fantastiskt djur att ha som följeslagare, vän och motionskompis. Men det finns en del att tänka igenom innan du ska köpa dig din fyrbenta vän.

Först och främst bör du tänka på om din ekonomi räcker. Att införskaffa sig en hund, eller annat husdjur, kostar en del. Det är inte bara mat du behöver utan också gärna försäkring, utgifter som kan ske om djuret skadar sig eller blir sjuk, koppel och liknande. Så räkna på om du har råd just nu med de extra utgifter ett husdjur innebär.

Sedan ska du tänka igenom vad du vill ha din hund till. Vill du träna agility och lydnad, jakt eller bara ha hunden som sällskapshund? Det är viktigt att veta för att du ska kunna ha en ras som passar dina behov samt vad du kan erbjuda hunden. Det är ingen bra idé att till exempel köpa en hund som kräver mycket träning och motion om du inte kan göra det själv. Kolla med kennelklubbar och få lite information om de raser du är intresserad av och kolla om du eventuellt kan få träffa en hund och ägare för att ställa lite frågor.

Det är också viktigt att du vet om du kan ta dig an en valp eller om du hellre vill ha en omplaceringshund. Ska du köpa en valp så var noga med att uppfödarna är seriösa och att föräldrarna till valpen är friska. Detta kan kennelklubbar också hjälpa till med. Ska du skaffa en omplaceringshund så se till att du träffar hunden först och får ha den på prov en kortare period så att du inte binder dig ifall det inte funkar. Det finns bra föreningar som är seriösa med var deras omplaceringshundar hamnar.