Schäfer

Schäfern är en mycket omtyckt och populär hund. Inte så konstigt då rasen lämpar sig till det mesta, både för barnfamiljer och tävlingar i hundsport.

Historik

Schäferhunden härstammar från tyska herdehundar och den som avlade fram den idag moderna schäfern hette Max Von Stephanitz, vilket han gjorde genom att korsa olika fårhundar med collie under 1800 talet. På en uställning under år 1899 visade Von Stephanitz upp Schäfern Hektor som blev världens första registrerade schäfer.

Utseende

Schäfern kan ses som en medelstor hund även om den har blivit större under senaste åren. Rasen är stark och muskulös. Fullvuxna hanar brukar ha en mankhöjd på runt 60 cm medan tikar har runt 55 cm. Friska hanar kan uppnå en vikt på 40 kg och tikarna 32 kg. Färgen varierar men är oftast svart med bruna eller gula tecken men kan också vara enfärgade svarta eller gråa. Det finns både korthåriga och långhåriga.

Egenskaper

Rasen har precis som andra hundraser egna speciella egenskaper. Schäfern är som nämnt en mycket populär ras och det är inte konstigt eftersom den passar väl inom många områden och den klarar av nästan allt. Rasen är balanserad och har ett gott temperament. Den är modig och självsäker samt lättlärd. Detta är en mycket följsam ras och uppmärksam. Tack vare dessa egenskaper passar den såväl som familjehund som till tjänstehund, då det är vanligt att just använda sig av schäfern inom exempelvis polisen. Schäfern passar också oftast bra i flock, men det är såklart en individsak. Rasen är i huvudsak lekfull och ömhetsberoende.

Hälsa

Schäfern är i huvudsak en mycket frisk ras men eftersom rasen är aktiv är det vanligt med exempelvis problem med höfter och armbågsleder. På grund av dess storlek kan bukspottkörtelfunktionen vara nedsatt. Ska du skaffa dig en Schäfer är det därför bra att kolla upp uppfödaren och gärna ta kontakt med kennel.