Skador på jakthundar

October 26, 2018 at 2:02 pm

Under hösten är det många som tar med sig sina hundar ut i skogen för att jaga. I de allra flesta fall går allt bra och hunden kommer tillbaka oskadd, men ibland händer det som inte får hända. Hunden skadar sig.

Olika typer av skador kräver olika typer av vård

Om hunden kommer tillbaka skadad är det viktigt att veta vad man bör göra. Vissa skador är inte så allvarliga, utan kan behandlas på plats. Andra skador behöver omedelbar veterinärvård för att hunden ska överleva. Om hunden stöter på ett vildsvin kan den bli allvarligt skadad av dess betar. Om betarna träffar olyckligt är det bäst att omedelbart ta hunden till veterinären. Det bästa är att omedelbart lägga ett tryckförband och åka.

Om hunden har ett skrapsår eller liknande kan man tvätta det och lägga ett förband om det behövs. Om hunden verkar mycket besvärad bör man dock inte låta den jaga mer utan istället åka till veterinären.

Försäkringen är viktig

När man har en jakthund är det viktigt att se över vilken försäkring man har. Många gånger har hunden bara en vanlig försäkring men det kan som hundägare vara bra att veta att denna inte alltid täcker skador och utgifter som orsakats under en jakt. Många gånger måste man teckna en speciell försäkring just för jakthunden för att man ska ha ett fullgott skydd.

Om hunden inte kommer tillbaka

När man släpper en jakthund bör man vara medveten om att den kan springa iväg och inte komma tillbaka. Många gånger återvänder hunden efter ett par timmar eller dagar men ibland kan hunden vara borta för alltid. Om den går ner i ett gryt och en räv eller grävling bor där är det inte säkert att hunden överlever och det kan vara omöjligt att få upp den döda kroppen. Detta är dock mycket ovanligt.