Tävlingar på lokala hundklubbar

I stort sett alla städer i Sverige har en lokal hundklubb eller förening av någon sort. Ofta har denna tillgång till träningsytor utomhus eller inomhus. Hur dessa används varierar men ofta är gräsplaner med mera fria att använda för alla så länge man plockar upp efter hunden och liknande. Om hinder finns utsatta är dessa ofta bara tillåtna för medlemmar att använda.

Tävlingar

Ofta anordnar de lokala hundklubbarna olika former av tävlingar. Det kan till exempel handla om agility, lydnad eller kanske spårning. Ofta är tävlingarna indelade i flera olika klasser och det gör att såväl nybörjare som proffs kan delta på sin egen nivå. En tävling brukar ofta annonseras ut i mycket god tid så att de som vill tävla ska kunna förbereda sig. Om man vill vara med måste man anmäla sitt deltagande, ofta vara medlem i föreningen eller någon annan hundklubb i Sverige och dessutom betala sin anmälningsavgift.

Förberedelser på tävlingsdagen

När det är dags för en tävlingsdag måste hinder och annat som ska användas vara i ordning och utställda. Ibland är det de tävlande som hjälps åt med detta, och ibland sköter hundklubben alla förberedelser. Som hundägare bör man se till att vara på plats i god tid och se till att anmäla sin ankomst så att domare med mera vet att man ska starta den aktuella dagen. Det är också bra att se till att hunden har det bra och att den är utvilad inför starten. Ofta sätter hundägare upp tält av olika slag under regniga eller soliga dagar. Då kan hunden söka skydd för vädret och dessutom vara lite ifred under dagen utan att behöva se alla andra hundar runt omkring. Som hundägare kan det också vara skönt att ha sitt eget krypin. När det gäller mat och vatten finns det ofta att köpa på tävlingsplatsen. Sedan är det bara att vänta på starten!