Tax

Taxen är en lojal följeslagare och passar perfekt för barnfamiljen. Men man ska tänka på att den lätt kan få ryggproblem på grund av den långa ryggen och därför bör man undvika trappor.

Historia

Taxen kommer från Tyskland och avlades från lågbenta tyska stövare, för att främst jaga grävling med. Det finns tre varianter av taxen och den släthåriga kom först vilket avlades fram på braque francais och pinscher. Sedan finns det sträv- samt långhåriga, vilket kom senare.

Den kom att bli en av de mest mångsidiga och användbara jakthundraserna tack vare sin specialitet för just grytjakt.

Utseende

Taxen har korta ben och långsträckt kropp. Käken samt bettet är kraftigt vilket är viktigt i grytjakt. Man brukar säga att de förekommer tre olika storlekar vilket man avgör utifrån bröstomfång. Kanintax har bröstomfång på upp till 30 cm och vikten kan bli 4 kg. Dvärgtax har bröstomfång på ca 35 cm och väger upp till 6 kg. Normaltax har ett bröstomfång på över 35 cm och ska inte väga mer än 9 kg, frisk. Och som tidigare nämnts har rasen tre olika hårlag. Vanligaste färgerna är svart med brun samt viltfärgad.

Egenskaper

Taxen är en mycket lugn hund med jämnt temperament. Oftast är den inte aggressiv eller nervös men kan såklart förekomma. Det är en uthållig och energisk jakthund med ett mycket gott luktsinne. Taxen är även känd för sitt mod och självsäkerhet.

Rasen passar inte bara för jakt utan även som sällskapshund då de är lojala följeslagare. De fungerar oftast bra ihop med barn om dom är snälla. Men passar mindre bra för lydnadsträning och agility.

Hälsa

Taxen är en ganska frisk ras och blir oftast gammal. Den svenska Taxklubben arbetar med att rasens uppfödare ska bedriva en avel utifrån mentalt och fysiskt friska hundar för att undvika i så stor utsträckning de vanligaste problemen. På grund av den långa ryggen drabbas taxar i högre utsträckning än andra raser av diskbråck och andra ryggproblem.