Viktigt vid val av hund-halsband

October 26, 2018 at 2:02 pm

Det har varit en intensiv debatt länge om det är bra eller dåligt att använda halsband på sina hundar. Ett så kallat strypkoppel har fått mycket kritik samtidigt som vissa hävdar att de kan behövas ibland. Det är upp till ägaren att välja vilket koppel man behöver för sin hund. Tänk dock på att träna din hund att inte dra i kopplet så att inte något liknande detta händer.

Att använda ett så kallat helstrypshalsband på din hund kan orsaka obehag och smärta. Framförallt om den drar, så blir andningen delvis strypt. Det bästa sättet att undvika strypkoppel är att träna sin hund i tid på att gå i en sele. Om det av anledningen inte gjorts så kan det istället vara bra att använda ett vanligt halsband eller ett halvstryp istället för helstryp.

En sele är givetvis bättre för din hund eftersom det inte ger skador på något sett. Men det måste såklart vara upp till hundägaren att välja men det är en etisk fråga som är svår. Halsband tränas också oftast hundar i vid hundklubbar på träningar till exempel, samtidigt som många kritiker anser att man bara ska ha selen för riskerna ett halsband och främst strypkoppel kan medföra din hund.

Men har du en hundras som redan har problem med andningen ska du inte välja ett strypkoppel och istället träna upp hunden att gå fint med dig på promenaderna i en sele. Om du inte lyckas kan du alltid få hjälp av professionella tränare som hjälper dig att få din hund att gå fint i kopplet bredvid dig och inte dra.

Det är såklart en enkel utväg att använda sig av ett strypkoppel om din hund drar mycket på promenaden, det är också därför den tillverkades från första början. Men det kan skada din hund samtidigt som det medför en slags bestraffning om hunden får ont vid ryckning istället för att träna bort det underliggande problemet till att den drar.